DE PROP. Revista digital de política educativa local (Diputació BCN)

De Prop és una revista digital que parla d’educació i municipis, que  parla de les polítiques locals en educació, tant de les que en són  competència explícita, com de les que responen a la voluntat política  municipal de més i millor educació per a tota la ciutadania.

L’educació ha deixat de ser aquell sinònim d’instrucció que se circumscrivia a una edat (infància i adolescència) i a un espai (l’escola i l’institut), amb el professorat i l’administració educativa com a agents educatius gairebé en exclusiva. Molt més que instrucció, l’educació és el procés que ha de permetre a totes les persones l’accés  a un bon nivell de coneixements, d’habilitats i de valors personals i socials en qualsevol moment de la seva vida.

En una educació així entesa, professorat i administració educativa són  agents educatius fonamentals, però no únics: les famílies, l’entorn en  què s’ubiquen els centres escolars, les entitats o associacions, els serveis públics, els centres de treball, els ajuntaments…. creen   l’escenari immediat en què es manifesta i s’exercita tot allò que ens va  conformant com a persones. I aquest escenari, tangible, proper,  immediat, és el municipi.

Els municipis han anat prenent progressivament consciència del seu paper educatiu. I aquesta consciència s’ha anat transformant també  progressivament en un compromís. Un compromís ciutadà amb l’educació que  ha anat prenent una doble direcció: d’una banda, el desenvolupament dels programes i les responsabilitats de les regidories d’Educació i, en   conjunt, de les àrees de Serveis Personals i, de l’altra, el  desenvolupament de múltiples i diverses iniciatives socials que  assumeixen un paper educatiu en espais i moments que van més enllà dels  estrictament escolars.

En els municipis, per tant, s’està donant un doble compromís  institucional i cívic amb l’educació. És un compromís apassionant i necessari, al qual està molt atent i hi vol donar plenament suport
   l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, tots els serveis i programes de l’Àrea estan al servei dels ajuntaments per al desenvolupament d’aquesta idea del municipi com a agent educador.

Avançar en aquesta visió del municipi implica necessàriament comptar amb  les aportacions dels ajuntaments. Els fòrums locals d’educació i les  jornades de bones pràctiques municipals en educació són els àmbits en  què es construeix el discurs polític i l’intercanvi d’experiències entre
   les persones responsables d’educació als ajuntaments, tant des del punt  de vista polític com tècnic.

En aquesta línia, l’objectiu de De Prop és doble. D’una banda, avançar  tots els temes que s’han de sotmetre a valoració i debat en les trobades  periòdiques dels responsables municipals d’educació i difondre’n  posteriorment els treballs i les conclusions. I de l’altra, posar a    disposició dels ajuntaments tota la informació rellevant necessària perquè puguin valorar i millorar les seves polítiques municipals en  educació, sempre amb l’objectiu d’aprofitar la proximitat amb la ciutadania per garantir la igualtat d’oportunitats en educació.

De Prop és, per tant, una eina que l’Àrea d’Educació de la Diputació de  Barcelona posa a disposició dels responsables polítics i tècnics que, en  els ajuntaments, tenen relació amb l’educació, afavorint el treball  coordinat i en xarxa de tots els responsables municipals. Esperem que les seves aportacions ens permetin millorar aquesta eina i, d’aquesta  manera, avançar també en la millora conjunta de municipis i educació que  constitueix un objectiu irrenunciable de l’administració local.

http://www.deprop.net/

 

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s